FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share
 

 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"

Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 42

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyTue Jul 06, 2010 5:21 pm

Memandangkan kereta peninjau Harimau 2000 dah selesai posting thread dia, maka kali ni posting lagi satu thread... projek kedai potong... conversion dari T-72B kepada PT-91M "Pendekar"

Model yang digunakan ialah model kereta kebal T-72B dari Mini Hobby Models kerana harga yang agak murah jadi tak terasa rugi sangat masa sesi potong memotong nanti... Very Happy
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4001
Trek yang digunakan untuk pembinaan ini ialah trek individual bagi kereta kebal Abrams.

Mula2 sekali kena buang label "on-off" tu memandangkan model ini motorized. Dengan menggunakan pisau yang tajam, label tu semua dibuang.

Label on-off.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg1001

Buang menggunakan pisau yang tajam.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg1002

Selesai.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg1003

Terdapat banyak lubang pada bahagian belakang yang perlu di tutup dengan menggunakan plastik dan filler.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg1004

Memandangkan model ni model yang murah, terdapat banyak kecacatan yang wujud jadi untuk memudahkan kerja, kedua-dua bahagian disambungkan dan segala kecacatan dibuang menggunakan kikir yang kasar.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg2001

Gambar di bawah ini menunjukkan kepingan plastik yang telah diletakkan di kawasan yang perlu ditutup dengan filler.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg2002



Last edited by druid_99 on Tue Jul 06, 2010 5:33 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
ggk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army
ggk

Posts : 2053
Join date : 22/12/2009
Age : 39

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyTue Jul 06, 2010 5:28 pm

aku menunggu
Back to top Go down
http://malaysiamilitarypower.blogspot.com/
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 42

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyTue Jul 06, 2010 5:32 pm

Proses seterusnya... Terdapat beberapa perbezaan kecil yang wujud di antara PT-91M dan T-72 jadi perbezaan kecil ini akan diselesaikan dahulu...

Gambar di bawah ini menunjukkan bahagian belakang kereta kebal.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" DSC00732

Jika dilihat dengan teliti, terdapat bentuk bulat di bahagian tengah kereta kebal tersebut dengan empat screw manakala pada T-72 terdapat lima screw pada bahagian tepi.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg2003

Bahagian yang tidak diperlukan dipotong menggunakan gergaji PE.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg2004
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg2005

Dengan menggunakan template bulatan, saiz yang sesuai dipilih dan dengan menggunakan plastik dengan ketebalan 0.5mm, bentuk bulat dipotong dan dilekatkan pada tempatnya... Rod plastik digunakan untuk menyerupai lugnuts.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg3001
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg3002

Bersambung kemudian..
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army
afiq flanker

Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 30
Location : atas udara

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyTue Jul 06, 2010 5:36 pm

pergh..mantap bro...keep it up... cheers
Back to top Go down
lokan
Private First Class
Private First Class


Posts : 137
Join date : 18/06/2010
Age : 32

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyTue Jul 06, 2010 5:41 pm

ayak...ni yang ditungu2 dan dicarik2...lagi2
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 42

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyTue Jul 06, 2010 5:49 pm

Okeh... selingan sekejap...

Kepada sesiapa yang nak tau cara2 nak buat bulatan kat belakang tu, camni cara dia...

Memula sekali guna template yang bulat ni and cari yang agak2 bersesuaian dengan saiz. Lepas tu gunakan pin yang tajam (kat sini aku gunakan alatan kosmetik untuk pecahkan jerawat... hahaha) untuk buat garisan pada plastik dan kemudian, potong dengan garisan lurus serapat mungkin dengan bulatan tersebut dan kemudian kemaskan dengan kikir dan juga kertas pasir dengan 500 grit tahap kekasaran.

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4002
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4003
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4004
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4005
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4006
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4007
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4008

Selesai...
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4009
Back to top Go down
ggk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army
ggk

Posts : 2053
Join date : 22/12/2009
Age : 39

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyTue Jul 06, 2010 6:09 pm

hnnnnnghhh tak sabar nak tengok
Back to top Go down
http://malaysiamilitarypower.blogspot.com/
lokan
Private First Class
Private First Class


Posts : 137
Join date : 18/06/2010
Age : 32

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyTue Jul 06, 2010 6:24 pm

Off Topik jap..

ader x modeller2 yang buat aset2 ATM Xkire r Artileri ker Rifle ker..
agak ssg nak mencarik model2 cengini...nk kner blajar gak nie...huhuhu
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army
tomcat tiram

Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 28

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyTue Jul 06, 2010 7:04 pm

kagum2...

ngan skru2 pun diambil berat....

memang cam ganas...

Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 42

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyWed Jul 07, 2010 9:13 am

Terima kasih semua...

Sambungan lagi... hehehe...

Ini merupakan modifikasi yang paling rumit dan memakan masa...

Pertama sekali, sprocket perlu diubah tetapi roller yang lain sama dengan PT-91M.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4010

Sprocket pada T-72 mempunyai 14 gigi manakala Pendekar mempunyai 12. Selain daripada gigi tambahan tu, details yang lain adalah sama.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4011

Dengan menggunakan template yang digunakan sebelum ini, diameter luaran sprocket diukur.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4012

Kemudian diameter dalam pula diukur.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4013

Dengan menggunakan pointer yang tajam, bulatan diameter sprocket tu digariskan.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4014

Dengan menggunakan protaktor, pada setiap 30 darjah ditandakan untuk mendapatkan lokasi 12 gigi yang perlu diletakkan. Ini outcome dia.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4015

Dengan menggunakan gigi sprocket asal yang telah dipotong, setiap satu dilekatkan pada plastik yang telah ditandakan.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4017

Setelah selesai, bahagian dalam dipotong dan bondite diletakkan pada bahagian yang telah dibina. Pada masa ini lebihan plastik belum lagi dipotong.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4018

Bila Bondite dah keras, lebihan plastik dibuang dan selesailah modifikasi dari 14 ke 12 point sprocket. Sprocket yang dah siap ni akan dilekatkan terus pada sprocket asal.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4019

Back to top Go down
Tajau
Sergeant Major
Sergeant Major
Tajau

Posts : 938
Join date : 19/05/2010
Age : 43
Location : Kota Kinabalu

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyWed Jul 07, 2010 9:26 am

Fuiyoooo memang hobi yang perlu tahap kesabaran yang tinggi... salute!

Menanti sambungan seterusnya... nak gie ambik popcorn dulu
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 42

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyWed Jul 07, 2010 9:48 am

Progress lagi...

Roller semuanya dah disambung. Walaupun terdapat allignment issues tapi lepas semuanya dah siap, masalah tu akan settle dengan sendirinya.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4020

Lubang di bahagian bawah juga telah ditampal.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4021

Nuts yang dilekatkan sebelum ini nampak tak sama dengan yang ada pada PT-91 jadi, semuanya telah dibuang dan digantikan dengan yang lebih kecil...Bahagian yang berlubang juga telah ditampal dengan menggunakan putty.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4022
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4029

Gap yang ada pada bahagian atas-belakang pada kawasan sprocket belakang telah ditampal dengan menggunakan plastik den juga Bondite. Lubang ini asalnya adalah untuk laluan motor kerana model ini merupakan model motorized.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4023

Trek individual dari Abrams juga telah disambung tetapi belum lengkap lagi. Very Happy
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4016

Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major
wufi

Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 38

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyWed Jul 07, 2010 10:05 am

salutee!!
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army
kuk

Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 42
Location : Kelantan

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyWed Jul 07, 2010 10:26 am

Bro druid,

Ko boleh jadi designer keta kebal dah kalu macam ni punya detail ko buat Laughing
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 42

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyWed Jul 07, 2010 10:32 am

Muncung meriam digantikan dengan brass tube kerana muncung meriam yang asal terlalu teruk moldingnya sehinggakan tak dapat nak diselamatkan.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4024

Terdapat masalah fitting pada penutup barrel jadi ianya dibuang dan digantikan dengan bondite.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4025
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4026

Bondite dipenuhkan pada kawasan kosong dan dengan menggunakan bahagian tajam pada blackhead remover, kedutan pada tarp ditambah tapi nampak macam terlebih tambah lah pulak... Smile
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4027
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 42

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyWed Jul 07, 2010 11:30 am

Sambung lagi...

Jaring plastik ada diberi untuk diletakkan pada penutup enjin tetapi ianya telah digantikan dengan penapis teh yang dibuat daripada besi yang lebih cantik.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4028

Berubah pula kepada modifikasi pada bahagian sisi. T-72 menggunakan bahagian sisi yang diperbuat daripada getah (rasanya) yang mengakibatkan model yang dihasilkan mempunyai side kirts yang beralun sedangkan Pendekar mempunyai side skirt yang diperbuat daripada besi. Ianya perlu ditukar.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4030

Jarak dekat.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4031

Semua panel dibuang dan digantikan dengan kepingan plastik.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg4032
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major
wufi

Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 38

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyWed Jul 07, 2010 3:14 pm

"Jaring plastik ada diberi untuk diletakkan pada penutup enjin tetapi ianya telah digantikan dengan penapis teh yang dibuat daripada besi yang lebih cantik. "

bini tak marah ke, penapis teh nye hilang? hehe

oh ya, brass tube ada beberapa saiz ke?

Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 42

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyWed Jul 07, 2010 3:23 pm

@wufi wrote:
"Jaring plastik ada diberi untuk diletakkan pada penutup enjin tetapi ianya telah digantikan dengan penapis teh yang dibuat daripada besi yang lebih cantik. "

bini tak marah ke, penapis teh nye hilang? hehe

oh ya, brass tube ada beberapa saiz ke?


Beli lain lah... kalau rembat bini punya, confirm tido luar rumah... hahahaha

Brass tube ada bermacam saiz tapi yang aku beli tu dalam satu pack ada banyak saiz dari yang paling kecik sampai yang besar.
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major
von

Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 53
Location : car junk

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyWed Jul 07, 2010 6:30 pm


Tips macam ni yg mahal ni, kadang2 kita pun tak sangka benda2 yg ada
di rumah rupanya special effect model kita le especially dapur org rumah kite..
Teruskan Druid....
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major
wufi

Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 38

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyWed Jul 07, 2010 8:23 pm

von dah start selongkar kabinet dapor daaahhh... hehe
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
azizi
Specialist
Specialist
azizi

Posts : 161
Join date : 01/04/2010
Age : 32

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyWed Jul 07, 2010 8:45 pm

Gambar-gambar...Bro druid_99. x sabar menunggu model PT-91 siap..
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army
totttis

Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 45
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyThu Jul 08, 2010 10:31 am

Shocked

aku hanya mampu ternganga jer...bravo bro druid...

lagi-lagi
Back to top Go down
arms
Sergeant First Class
Sergeant First Class
arms

Posts : 520
Join date : 25/06/2010
Age : 34

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyThu Jul 08, 2010 11:02 am

memang tangan seni ni..kagum
Back to top Go down
camo37
Corporal
Corporal
camo37

Posts : 263
Join date : 14/09/2009
Age : 33
Location : klang

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyThu Jul 08, 2010 11:23 am

masih menunggu progress dari bro druid....mantop sungguh... bounce
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 42

1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" EmptyThu Jul 08, 2010 3:46 pm

Okeh semua, masa untuk update....

Jika dilihat di dalam gambar di bawah ni, mudflap belakang PT-91M agak berbeza dengan T-72,
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" DSC00732

Ini mudflap T-72.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg5003
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg5004

Bahagian yang terkeluar tu perlu dipotong. Menggunakan PE saw, mudflaps tu dipotong dengan berhati-hati.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg5005
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg5006
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg5007

Satu lagi tugas yang perlu dibuat ialah membuang details pada fender depan. Pendekar mempunyai "non-slip" coating pada fender depan dan fender tersebut agak pendek dari T-72. Dibawah ni pandangan depan sebelum modifikasi.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg5001

Semua detail telah dibuang menggunakan kikir dan kertas pasir.
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg5008

Sebahagian fender juga perlu dibuang. Dalam gambar ni baru sebelah jee...
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" PTProg5009
Back to top Go down
Sponsored content




1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty
PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar" Empty

Back to top Go down
 
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"
Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: